Rivalitate periculoasa: Irod si Cleopatra
Irod cel Mare si Cleopatra a VII-a au fost doua personalitati istorice contemporane care, in elatiile lor, au avut perioade de sprijin reciproc dar si perioade de apriga rivalitate politica.
Cleopatra a VII-a a Egiptului este una din figurile cele mai cunoscute ale istoriei antice. Ea a jucat un rol important pe scena politica a vremii. Dar ce i-a adus cu adevarat faima postuma este viata amoroasa ce pare un amestec fascinat de calcul politic la rece si ardenta pasiune erotica.
Irod cel Mare nu se bucura de aceeasi faima. De fapt, desi a jucat un rol respectabil pe scena politica a vremii, Irod ar fi ajuns un personaj uitat al istoriei daca numele lui nu ar fi fost pomenit in Evanghelia lui Matei, legandu-i numele de un infamul episod al masacrului inocentilor in Betleem (Matei 2, 1 – 18).
Ce se cunoaste mai putin, este relatia personala de rivalitate mocnita intre Cleopatra, faraoana a Egiptului, si Irod cel Mare.
Nu se stie exact cand cele doua personaje istorice s-au cunoscut. Cert este ca, la anul 40, in timpul fugii sale spre Roma pentru a obtine sprijin, Irod trece prin Alexandria unde se intalneste cu Cleopatra. Intre cei doi fiind, la acel moment, relatii cordiale, ea ii ofera pozitia de comandant al armatei sale, oferta refuzata de Irod, prea nerabdator sa ajunga la Roma pentru a mai zabovi prin Egipt. Am gasit intre diversele surse consultate de mine, chiar sugerata tentativa de seducere a lui Irod de catre Cleopatra. Cred ca este o supozitie nitel cam deplasata dar nu de neexlus.
La acel moment, Cleopatra avusese parte deja de sprijinul lui Cezar cu ajutorul caruia a invins in conflictul intern cu fratii ei. Ba chiar avea un baiat, pe micul Cezarion, cu Cezar. Doar ca Cezar fusese asasinat cu 4 ani inainte si este foarte probabil ca deja razbatatoarea regina era deja in cautarea unui alt sustinator priceput in arte militare si politice cu care sa incheie o alianta profitabila politic si- de ce nu – sentimental. Probabil ca ochiul ager al tinerei regine a recunoscut potentialul politic al tanarului Irod.
Acesta, ajuns la Roma, obtine nesperat din partea Senatului atat sprijin dar si numirea ca rege si guvernator al Iudeei. Era o numire la care nici macar Irod nu se astepta dar sprijinul (interesat financiar si politic) al lui Marcus Antonius si Octavian a dat roade iar Irod va sti din acel moment cine este sursa si pilonul central cu ajutorul caruia va ramane la putere si va avea grija de-a lungul vietii sa isi tina seniorii romani multumiti.
Se pare ca dusmania intre Cleopatra si Irod a izbucnit dupa ce acesta devine rege al regatului iudeu, pozitie obtinuta cu sprijin roman. Exista supozitii ca faraoana Cleopatra este cea care a pornit si alimentat intreaga dusmania pentru ca si-ar fi dorit, in fapt, sa anexeze Iudeea.
Dupa ce Marcus Antonius – venit ca conducator roman in Est – a devenit iubitul ei, puterea ei a crescut considerabil si a incercat sa-l porneasca contra lui Irod, atatand in acelasi timp intrigile deja complicate din familia lui. A luat partea Alexandrei, mama Mariamnei si soacra lui Irod care isi dorea ca fiul, Aristobul, sa fie numit mare preot. Temandu-se de cumnatul lui ca de un redutabil rival, Irod aranjeaza uciderea acestuia, ucidere pentru care este chemat personal sa dea socoteala ulterior lui Marcus Antonius. Se spune chiar ca s-a gandit serios la a incerca asasinarea Cleopatrei dar s-a razgandit la sfatul consilierilor sai care l-au asigurat ca Marcus Antoniu nu l-ar ierta niciodata.
In ciuda iubirii legendare a lui Antonius pentru Cleopatra, acesta nu s-a lasat orbit de interese subiective si a actionat ca un factor de echilibru intre cei doi. In ciuda presiunilor Cleopatrei, Irod si-a pastrat tronul fiind nevoit, in schimb, sa cedeze Egiptului Ierihonul, imprejurimile acestuia si oaza Ein Gedi.
In timpul acestor tratative, Irod a observat puternica influenta pe care o avea Cleopatra asupra lui Antonius si, intelegand pericolul, din acel moment a incetat sa o mai antigonizeze pe fata, incercand sa ii fie cat mai mult pe plac.
In conflictul izbucnit intre Octavian si Marcus Antonius, Irod a tinut, initial, partea celui din urma dar a fost impiedicat sa participe direct la lupta de Cleopatra care l-a trimis sa lupte cu arabii care nu isi platisera datoriile fata de ea. Datorita faptului ca nu a participat direct la luptele in Octavian si Antonius dar si datorita animozitatii publice cu Cleopatra, Irod are indrazneala de a apare in fata lui Octavian si de a-si sustine cauza, obtinand, in final, sprijinul acestuia pentru a-si pastra tronul regatului iudeu.
Unde am mai vorbit despre Irod cel Mare
Unde am mai vorbit despre Cleopatra?
In umbra Cleopatrei: ce s-a intamplat cu copiii faimoasei faraoane?