Trending Post: Prin lupa Bibliei: Irod cel Mare
Trending Post: Prin lupa Bibliei: Irod cel Mare
Nu este simplu sa spunem povestea lui Marcus Antonius – din punctul de vedere al lui Marcus Antonius. Ce ne-a ramas despre el, dateaza din perioada lui Augustus, cel ce a iesit victorios contra lui. Cu exceptia monedelor din perioada sa – monede ce actionau ca niste comunicatori ai strategiei sale – si a catorva citate din scrisorile sale, dovezile provenind direct de la Antonius s-au pierdut. Ce a supravietuit ca unica opera literara importanta si magistral scrisa este viata lui Antonius, apartinand lui Plutarch care a trait la 100 de ani dupa evenimente. Viata lui Antoni este una dintre cele mai memorabile din cele 50 de biografii cunoscute sub numele de “Vieti paralele”, apartinand lui Lucius Mestrius Plutarchus. Shakespeare insusi a folosit aceasta carte ca baza pentru piesa sa de teatru “Antoniu si Cleopatra”, scrisa in 1607. Desi a consultat surse mai timpurii, Plutarch tinde sa redea versiunea oficiala a evenimentelor care era, in fapt, punctul de vedere al lui Augustus. Din acest motiv, Plutarch trebuie citit cu precautie. In plus, a trait la un secol dupa evenimente. Pe deasupra, Plutarch are propria agenda politica si filozofica si, din cand in cand, mai are si tendinta de a inventa. Astfel, in al noualea volum din Vieti paralele, Plutarch il aseamana pe Marcus Antonius cu Demetrius Asediatorul (337 – 283 i. Hr) faimos ca un mare dar ratat rege al Macedoniei.
O sursa si mai problematica sunt Filipicele lui Cicero. Acestea sunt in fapt 14 discursuri ale lui Cicero tinute impotriva lui Marcus Antonius in anul 43 i. Hr.
Mai multe istorii scrise in perioada imperiala dau detalii despre Antonius, cele mai cunoscute apartinand la doi romani din estica Grecia: Appian din Alexandria ( mort undeva la anul 165) si Dio Cassius (mort la 235 d. Hr.).
Citind printre randuri putem reconstitui povestea reala a lui Antonius dar nu avem nicidecum povestea lui detaliata iar, cand vorbim despre el, este folosit mai degraba ca un exemplu negativ in contrast cu victoriosul Octavian.