Marcus Agrippa, origini modeste si o prietenie extraordinara (episod 1)

Marcus Agrippa, omul din umbra succesului politic al lui Augustus, general, edil si politician de o eficienta si modestie remarcabile. Personaj important în istoria Romei, cariera sa impresionantă și contribuțiile sale la dezvoltarea orașului l-au făcut remarcabil în cadrul autoritatii lui Augustus. Este cunoscut pentru realizările sale în domeniul militar, politic și arhitectural. Marcus Agrippa a jucat un rol crucial în consolidarea puterii Romei și în extinderea imperiului său.

Agrippa … s-a aratat in cel mai clar mod cel mai nobil dintre oamenii din vremea sa si a folosit prietenia sa cu Augustus în vederea obţinerii celui mai mare avantaj atat pentru imparat cat si pentru intregul stat.

Cassius Dio, Roman History 54.29.1.

Daca nu sunteti niste fani inraiti ai istoriei romane (ca mine), posibil ca numele lui Marcus Agrippa sa nu va spuna prea multe. Si totusi personalitatea lui a contribuit enorm in istorie si urme ale activitatii lui le putem regasi inca pe strazile Romei.

Marcus Agrippa a fost un important om de stat și general roman, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în dezvoltarea Imperiului Roman. Cariera sa impresionantă și impactul său asupra Romei sunt de necontestat.

Agrippa a jucat un rol crucial în consolidarea puterii Imperiului Roman, fiind recunoscut pentru abilitățile sale militare remarcabile și pentru realizările sale în domeniul administrativ. Importanța sa în istoria Romei este incontestabilă, marcând o perioadă de prosperitate și stabilitate pentru imperiu.

Ca un mic preambul, Marcus Agrippa a fost un important om de stat și general roman, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în dezvoltarea Imperiului Roman. Cariera sa impresionantă și impactul său asupra Romei sunt de necontestat. Desi in umbra, Agrippa a jucat un rol crucial în perioada de tranzitiedintre Repiublica romana si Imperiul Roman, fiind recunoscut pentru abilitățile sale militare remarcabile și pentru realizările sale în domeniul administrativ. Importanța sa în istoria Romei este incontestabilă, activitatea sa inaugurand o perioadă de prosperitate și stabilitate pentru imperiu.

Si totusi, cine este Marcus Agrippa?

O origine umila

Nimic nu se știe despre originile și locul de naștere al lui Agrippa. Se știe clar că nu era născut în Roma și se bănuiește că era originar de undeva din centrul sau sudul Italiei.

Nu se știe cu certitudine nici anul nașterii, el poate fi aproximat undeva între anul 64 și anul 62 i. Hr. Prin nastere, micul Marcus făcea parte din clanul Vipsania dar chiar el personal a evitat mereu orice asociere cu clanul din care se trăgea, preferand să fie chemat pe numele de Agrippa.

Numele ales de el are o mica istorie in spate, pe care o putem doar intui, fara sa putem cunoaste cu adevarat intreaga poveste. O posibila explicatie a numelui preferat? Posibil o porecla. Agrippae insemna in latina o nastere pelviana, foarte dificila, cu picioarele inainte. Foarte posibil ca micul Marcus sa fi venit pe lume in acest mod traumatic si, mai tarziu in viata, sa fi considerat ca acel nume il reprezenta cel mai bine.

O copilarie trista

Tatal lui, un obscur Lucius, este un personaj de care fiul sau va ramane toata viata – nu stim din ce motive – distantat . Nu stim nimic despre mama lui, stim ca mai avea un frate pe nume Lucius si o sora numita Vipsania Polla. Copilaria lui a fost una nefericita emotional dar avand totusi conditii de viata peste medie. Multe detalii nu avem asa ca orice am presupune, ramane la nivel de speculatie. Desi se banuieste ca familia lui era de origine plebeiana, se crede ca, totusi, de doua generatii avansasera la rangul de ecquestrian, ceea ce ar fi explicat faptul ca familia si-a permis pentru tanarul Marcus sa-i plateasca educatie si cazarea la Roma.

Cert este ca, pana la 15 ani, a primit educatia formala potrivita pentru un tanar de conditie buna, educatie care consta in a invata sa scrie si sa citeasca la nivel fluent atat in Latina cat si in greceste, precum si un temeinic studiul al aritmeticii, geografiei, istoriei, mitologiei, dreptului si filozofiei.

O prietenie care schimba tot

La 15 ani, Agrippa primi formal toga, ceea ce semnifica intrarea lui in randul barbatilor si a cetatenilor romani. 

tanarul Caius Octavius, viitorul Octavian Augustus
photo credit: Gautier Poupeau from Paris, France, CC0, via Wikimedia Commons

Tot in jurul anului 49 i. Hr., intr-un moment care ne-a ramas necunoscut, sosit la Roma pentru a-si continua studiile, Agrippa a cunoscut si s-a imprietenit cu un alt baiat de cam aceeasi varsta. Numele acestui nou prieten era C. Octavius Thurinus, un adolescent extrem de inteligent, a carui familie din partea mamei era direct conectata cu omul politic al zilei, Iulius Caesar insusi. Cei doi adolescenti au devenit foarte repede extrem de apropiati prieteni si aceasta legatura creata se va dovedi o prietenie ce va dura o viata, dincolo de orice ambitii si orgolii.

Desi nu se cunosc imprejurarile in care cei doi tineri s-au cunoscut, cea mai acreditata idee este ca s-au intalnit prin intermediul cursurilor pe care amandoi le urmau la Roma. Unul din aceste cursuri pe care le-au urmat impreuna au fost orele de oratorie predate de respectatul rhetor Apollodorus din Pergam. Trebuie sa spunem ca, pentru un tanar roman ambitios, studiul oratoriei, invatarea si exersarea capacitatii de a convinge un auditoriu era considerata o abilitate esentiala pentru un politician de succes iar Agrippa se dovedi un elev sarguincios, dotat si cu un talent natural destul de consistent. Plinius cel Batran chiar remarca, mai tarziu unul din discursurile lui publice ca fiind magnific.

Iulius Caesar face o favoare

In afara clasei, pe scena politica romana, unchiul tanarului Octavius, faimosul general Iulius Cezar, invingea opozitia senatoriala in fruntea caruia se afla Pompei.

La intoarcerea din Africa, in septembrie 46 i. Hr., Octavian primi permisiunea de a-si insoti unchiul in parada triumfala iar Agrippa, in calitate de prieten apropiat al lui Octavian, avu prilejul sa participe de aproape la cele 4 zile de evenimente dedicate.  Dar, pe plan personal, avea si o mare greutate pe suflet. Unul din adeptii lui Pompei, invinsi de Cesar si capturat in Africa, era insusi fratele lui Agrippa, Lucius. Datorita prieteniei cu Octavius, Agrippa indrazni a cere o favoare catre Iulius Cezar: iertarea si eliberarea fratelui sau, Lucius, care, participand sub comanda lui Cato in razboiul african, era la acel moment captiv de razboi.

Catón (52340687524)

photocredit: Ángel M. Felicísimo from Mérida, España, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Nu e foarte clar daca, la acel moment, Cezar il cunostea personal pe Agrippa – unele surse spun ca il cunostea deja – dar nepotul Octavius personal il sustinu pe prietenul sau in cererea adresata unchiului si avu bucuria ca doleanta sa le fie aprobata.

anul 46/45

Pregatindu-se sa-i infrunte in peninsula iberica pe fiii lui Pompei, Cnaeus si Sextus Pompeius, aliati cu fostul general al lui Caesar, T. Labienus, toti aflati in fruntea unei revolte contra lui Caesar, acesta era dornic sa-si sprijine nepotul, acum in varsta de 17 ani, sa puna bazele unei cariere politice de succes. Si pentru ca aceasta cariera era, pe atunci, de neconceput in absenta unei foarte necesare experiente militare, Cezar isi invita nepotul sa-l insoteasca in Spania. Pentru o ascensiune in lumea politica romana, era necesar ca un tanar sa capete o pretioasa experienta militara decat experienta directa pe campul de lupta. Reputatia si prestigiul militar se castigau nemijlocit aratand in fata soldatilor curaj, indrazneala in mijlocul luptelor si sange rece in fata mortii.

Este destul de clar ca atat unchiul cat si nepotul isi doreau sa colaboreze doar ca sanatatea precara a lui Octavius a facut practic imposibila deplasarea lui alaturi de Caesar.

Hispania 1a division provincial

photocredit – Hispania_1a_division_provincial.PNG: Hispaderivative work: Jkwchui, GPL, via Wikimedia Commons

O data ce si-a recuperat cat de cat sanatatea, Octavius porni din Roma spre Hispania Citerior insotit de o suita de sclavi, doar ca sa descopere la destinatie ca unchiul sau deja plecase. Intr-un final, reusi sa isi ajunga unchiul din urma la Calpia. Impresionat de insistenta cu care tanarul nepot atat de plapand dorea sa-i fie alaturi, Cezar l-a desemnat pe Octavius ca pontif, un rang preotesc, (din nou, foarte util intr-o ascensiune politica ca la carte) si i-a oferit postul de magister equitum care desemna, in fond, functia de locotenent principal al dictatorului. Daca ne aducem bine aminte, aceasta functie de magister equitum fusese anterior ocupata, prin anul 49, de Marcus Antonius, tot ca protejat si colaborator al lui Cezar.

O data revolta inabusita, Cezar se grabi sa revina la Roma unde prezenta lui era mai mult decat necesara pentru stabilizarea situatiei politice. Nu stim sigur ca a facut tanarul Agrippa in toata aceasta perioada. Este foarte posibil ca, bucurandu-se de o sanatate mult mai buna ca cea a prietenului sau, Agrippa sa-l fi insotit pe Cezar in campanie ica de la inceput. Dar, la fel de bine, e posibil ca el sa fi ramas alaturi de Octavius la Roma, insotindu-l ulterior cand acesta s-a mai restabilit cu sanatatea, in Hispania. Nu exista nici un indiciu despre ce a facut Agrippa in aceasta perioada, prezenta lui este mentionata la intoarcere, cand, imbarcandu-se pe aceeasi corabie cu unchiul sau, Octavius ceru si aprobarea de a-si lua si 3 prieteni, asta pe langa cei cinci sclavi personali ai sai. Teama ca atatea persoane in plus aduse pe corabie l-ar putea deranja pe unchiul lui se dovedi nefondata, dimpotriva, Caesar fu incantat de compania acestora. acesti companioni ne-au fost mentionati ca fiind Q. Salvidienus Rufus, Marcus Agrippa si un al treilea a carui identitate a ramas nenumita.

Appolonia

Ajunsi acasa cu bine, micul grup de tineri se odihnira tot restul verii. Octavius – cunoscut de tanar ca fiind deosebit de moderat, sobru si abstinent – gazdui in acea perioada cateva cine la care, in mod sigur, a fost invitat si Agrippa. Tot in aceasta perioada, pe aceeasi linie a pregatirii pentru o viitoare cariera politica de succes, Octavius a fost ridicat la rangul de patrician.

Si planurile lui Cezar in privinta tanarului nepot nu se opreau aici. In toamna, Octavius si Agrippa erau din nou pe drum, indreptandu-se de data asta, spre Apollonia, in Illyria. Iulius Caesar pregatea pentru anii viitori niste expeditii contra getilor si partilor, expeditii la care planuia sa il ia si pe Octavius. Asa ca acesta fu trimis in Grecia pentru a-si incepe pregatirea militara, fiind secondat in aceasta noua misiune de Agrippa.

Appian, relatand despre aceasta perioada din viata lui Augustus, chiar precizeaza ca acesta a avut acolo prilejul de a isi face relatii cu numerosi membrii ai armatei romane si se stie ca era vizitat des, in calitate de ruda a lui Cezar, de multi ofiteri, unul din acesti ofiteri fiind M. Acilius Glabrio, fost consul roman.

Dar tot timpul petrecut la Apollonia nu era in totalitate acaparat de antrenament militar. Octavius isi facea timp si pentru studiul academic si chiar il luase cu sine pe Apollodorus al Pergamului, profesorul sau de oratorie, cu care studia sarguincios pentru a-si completa cat mai mult educatia.

Pe langa antrenamentul militar si orele dedicate studiului, mai ramanea putin timp liber, timp folosit de Agrippa si Octavius pentru a se relaxa, ratacind pe strazile orasului.

Intr-una din aceste plimbari, Agrippa a vizitat un renumit astrolog pe nume Theogenes. In camera acestuia de la etaj, batranul l-a studiat si i-a prezis o soarta incredibila. Octavius nu fusese cu prietenul lui in aceasta prima vizita dar, ulterior, fiind batut la cap de Agrippa, Octavius hotari sa il viziteze si el pe batranul Theogenes. Acesta, nestiind cine este, ii prezise deindata ca e destinat pentru lucruri marete si chiar ingenunche in fata lui. Posibil ca cei doi baieti sa nu fi luat foarte in serios si sa le fi luat mai mult ca o gluma aceste predictii dar ele se dovedira foarte adevarate mai curand decat s-ar fi putut astepta. Si chiar de acest episod nu s-a intamplat vreodata, povestitotul antic ne pregateste deja mental cu ideea ca celor doi tineri, zeii le pun in fata un viitor stralucit.


seria marcus agrippa

Ne vedem la episodul urmator.

“M. Agrippa (….) era un barbat cu un caracter deosebit, de nedepasit la truda, lipsa de somn sau pericol, ascultator dar catre un singur om, totusi dornic sa comande pe altii; in orice facea, nu cunoaste amanare, dar odată cu el acțiunea a mers mână în mână cu concepția.”

Velleius Paterculus

urmatorul episod intreaga serie

Bibliografie

Appian – opera sa online (versiunea in engleza)

Lindsay Powell – “Marcus Agrippa right hand man of Caesar Augustus”, editura Pen and Sword Books Ltd, 2015

Adrian Goldsworthy “Augustus – Revolutionarul care a devenit imparat”

0Shares
trimite si prietenilor povestea

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *