Marcus Agrippa, un capitol mai personal (episodul 3)
Marcus Agrippa, aflat in plina ascensiune sociala si politica, se casatoreste cu Caecilia Attica, casatorie mediata de Marcus Antonius.
Pana jurul anului 37 i. Hr., nu suntem deloc familiarizati cu viata intima si sentimentala a tanarului Agrippa, insa, in acel an, dincolo de agitata viata politica romana la care era deja un participant activ, Agrippa facu o schimbare majora si in viata personala si deveni sotul unei anume Caecilia Attica, fiica lui Pomponius Atticus.
Cine era tanar sotie a lui Agrippa?
Desi nu a fost deloc o persoana de prim rang in viata Romei, numele lui Atticus iti poate suna cumva cunoscut daca esti familiarizat cu scrierile lui Cicero. O anume scriere a acestuia, intitulata ” Scrisori catre Atticus”, cuprinde o corespondenta in care regasim ganduri intime despre situatia politica si pareri sincere ale faimosului orator. Si da, acela Atticus catre care au fost trimise acele scrisori, este exact omul ce devine la anul 37 i Hr. socrul lui Agrippa, la acel moment o personalitate politica in ascensiune.
Tanara destinata a-i fi sotie se numea Caecilia, era nascuta in anul 51 i. Hr. si fusese dintotdeauna o tânără foarte curtată, fiind considerata o partida excelenta dupa standardele elitei romane. Marcus Antonius mediase o uniune intre Agrippa si Caecilia inca din anul 42 dar tatăl ei a preferat sa aștepte sa ia o decizie pana fata a împlinit 14 ani, varsta considerata in Roma antica drept cea mai potrivita pentru maritis.
La momentul casatoriei, tanarul Agrippa ar fi putut să aspire mult mai sus, data fiind pozitia sa foarte apropiata de Octavian. Ar fi putut inclusiv sa se insoare în clasa patricienilor dar, modest si cu picioarele pe pamant cum il stim, a preferat totusi pe cineva din propria clasa de origine, clasa ecvestrilor. Agrippa nu doar a devenit ginerele lui Atticus ci cei doi au stabilit si o legatura stransa, bazata pe respect reciproc, o legatură de prietenie ce va dura pana la moartea lui Atticus.
O casatorie armonioasa
O data casatoriti, cei doi soti par sa fi dus o viata linistita si armonioasa. Tanara sotie il astepta la Roma, gasindu-si ocupatii casnice cat timp Agrippa se ocupa de presantele si diversele chestiune politice si militare ce il duceau mai aproape sau mai departe de Roma.
Primul copil al cuplului s-a nascut undeva între 37-33. A fost o fată pe nume Vipsania Agrippina, viitoare sotie și mare dragoste a imparatului Tiberius. O a doua fata, numita tot Vipsania, s-a nascut undeva intre anii 36 si 28 i. Hr.
Ce s-a intamplat cu Caecilia?
Dat fiind ca la anul 28 i. Hr., stim ca Agrippa incheie o a doua casatorie, este de presupus ca, pana la acel moment, prima casnicie se incheiase. Ceea ce nu se stie deloc, sunt detaliile privitoare la ce s-a intamplat. Nu doar ca nu avem detalii cu finalul casatoriei lor, in fapt, nu stim nici macar ce s-a intamplat cu Caecilia. Exista doua optiuni: fie Agrippa a divortat, fie la momentul celei de-a doua casatorii, Agrippa era vaduv, Caecilia decedand la o data si din motive necunoscute.
Desi nu avem dovezi certe, majoritatea istoricilor inclina spre a doua varianta. Un indiciu destul de solid cu privire la soarta tragica a Caeciliei este dat de absenta ei de la veghea ce s-a desfasurat la patul de moarte al tatalui ei, Atticus, eveniment intamplat in anul 32 i. Hr. Acesta, la venerabila varsta de 77 de ani, dupa decenii de sanatate infloritoare, dezvoltase niste probleme intestinale cu cauza necunoscuta, boala ce devenea din ce in ce mai virulenta si mai dureroasa. Decis sa nu mai suporte asa tortura, Atticus trimise dupa cei mai apropiati prieteni ai sai: Agrippa, L. Cornelius Balbus si Sex. Peducaeus. Acestora, o data ajunsi la capataiul lui, le explica ca intrucat nu se intrevedea vreo posibilitate de vindecare iar durerea era tot mai greu de suportat, hotarase sa se sinucida prin infometare.
Ascultandu-si socrul si prietenul luand o asemenea decizie, Agrippa “plângând peste el și sărutându-l” (1) il ruga sa nu accelereze ceea ce natura lucreaza, ci sa ramana in viata nu doar pentru el ci si pentru prietenii pe care ii lasa in urma prin decizia lui. Atticus nu a dat curs implorarilor lui Agrippa caruia ii raspunse cu o tacere incapatanata. Dupa doua zile de infometare, starea lui Atticus paru sa se imbunatateasca dar, refuzand in continuare sa manance, dupa inca trei zile de infometare, muri la sfarsitul lunii martie a anului 32 i. Hr.
La cererea lui Atticus insusi, funeraliile i-au fost modeste desi cel decedat se bucurase de o avere respectabila. Trupul i-a fost scos din casa pe un mic pat, fara pompa, insa multimea ce a venit sa asiste a fost numeroasa. Urna cu cenusa sa i-a fost asezata intr-un mormant de pe Via Apia, mormant apartinand unchiului sau Q. Caecilius. (2) In toata aceasta desfasurare tragica, o persoana ce nu putea lipsi in mod normal, nu este pomenita: unica si mult iubita lui fiica Caecilia. Acest detaliu ne face sa credem ca ea nu mai era deja in viata la acel moment, desi acest lucru nu ne este precizat cu claritate.
Va invitam la episodul urmator.
Bibliografie
Adrian Goldsworthy – “Augustus, revolutionarul care a devenit imparat”, editura Litera, 2023, ISBN 978-606-33-9767-7
Powell, Lindsay (2015), Marcus Agrippa: Right-hand man of Caesar Augustus, Barnsley, UK: Pen & Sword, ISBN 9781848846173
(1) (2) – Cornelius Nepos – “Aticus” – originalul in latina il putem citi aici